Kirschkuchen of in het Nederlands: kersencake

Mijn schoonmoeder bakt in de zomer regelmatig een Kirschkuchen, een cake met kersen. Zij combineert het Oostenrijkse recept met de Nederlandse kersen van de Kersenhut uit Cothen. Dit wilde ik ook proberen! Zie hieronder het recept zodat jij het ook kunt maken.

Aangezien ik net een mooie nieuwe ronde glazen taartstandaard heb, ging ik voor een ronde cake. Ik maakte hem in een springvorm (22 cm).

20130809 133324 Kirschkuchen of in het Nederlands: kersencake

Nodig

  • 200 gram boter
  • 320 gram fijne kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 280 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder à 15 gram
  • 4 eetlepels melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ongeveer 20 ontpitte kersen

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met boter en leg op de bodem een stuk bakpapier. Klop de boter, suiker en vanillesuiker tot een lichtgeel beslag. Scheid de eieren en klop de eidooiers er doorheen. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en vouw door dit erdoor. Roer de melk door het beslag.

Klop het eiwit op (zorg voor een schone kom en kloppers) en spatel dit door cakebeslag. Roer de kersen erdoor. Schep alles in het bakblik en strijk de bovenkant glad met een spatel. Bak de cake een uur in de oven. Kijk af en toe even hoe het gaat. Iedere oven is weer verschillend.

Kijk of de cake droog is van binnen (prik met een satéprikker en kijk of hij er schoon uitkomt). Laat de cake een beetje afkoelen. Haal de Kirschkuchen uit de vorm en laat hem dan nog verder afkoelen op een rooster. Leg vervolgens de kersencake op de taartstandaard, zeef een beetje poedersuiker over de taart en hij is klaar om te serveren!

NB: Je kunt ook een lagere cake maken door van alles ingrediënten de helft te nemen. De Kirschkuchen hoeft dan ook maar ongeveer een half uur in de oven.

NB2: De kersen kun je ook heel goed invriezen, zodat je ook in de winter een kersencake kunt maken! Haal wel vast de pitten eruit voordat je ze invriest.

Geef een reactie