Schilderij: het laatste uur

Dit jaar precies tien jaar geleden maakte ik dit schilderij. Het was een opdracht voor het vak tekenen in VWO 5. De opdracht aan het eind van het jaar omvatte altijd een groot project. Eerst onderzoek doen naar plaatjes, materialen en kleuren rondom een thema. Het thema van dit project was ‘Het laatste uur’.

Brainstormen
Al snel wist ik wat ik wilde met het thema: een zonsondergang. Dat laatste moment van de dag waarop de nacht zijn opwachting maakt. En wat komt er in de nacht? Juist: dromen en mogelijk ook nachtmerries. Via een dromenvanger kun je de nachtmerries tegenhouden en slippen de mooie dromen er tussendoor. Dit staat dan ook centraal in het schilderij.

20130628 110351 Schilderij: het laatste uur

Daarnaast schilderde ik palmbomen op kleine eilandjes. Als je googelt op zonsondergang, kom je ze ook vaak tegen. Bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bovenin de nacht komen de cijfers nog terug die wegdraaien in de nacht.

Materialen
Het schilderij verfde ik met acryl. Het ‘doek’ is een houten plaat met een raster op de achterkant. Het hangt hierdoor vijf centimeter van de muur af.

Geef een reactie