Souvenir #10: Griekse bekers

Deze souvenirs namen we mee van Samos in 2006 als aandenken aan een heerlijke vakantie. Het zijn bekers van de Griekse filosoof en wiskundige Pythagoras. Hij is geboren op Samos en dit is dan ook één van de meest bekende souvenirs van dit eiland.

Pythagoras maakte de beker omdat zijn leerlingen vaak te veel wijn dronken tijdens zijn lessen. Ze vulden steeds grotere bekers met wijn om op die manier maar veel te kunnen drinken. Hier bedacht Pythagoras een plannetje voor. Hij ontwierp een beker die je maar tot een bepaalde hoogte kunt vullen, anders zou de beker tot de laatste druppel leegstromen.

griekse bekers2 Souvenir #10: Griekse bekers

Hoe werkt het?
De beker heeft in het midden een cilinder waar aan de onderkant een klein gaatje zit. In de uitstulping bevindt zich een afvoerkanaal dat naar de onderkant van de beker loopt. Binnen in de beker zit een rand tot waar je de wijn in kunt schenken, zonder dat het eruit loopt. Het afvoerkanaal in de cilinder is even hoog als de rand in de beker. Zodra de wijn boven de rand komt, stroomt er wijn via het gaatje het afvoerkanaal in. Door de wet van de communicerende vaten stroomt de beker compleet leeg.

Pythagoras noemde deze beker ook wel de beker van gerechtigheid. Hiermee wilde hij gulzige mensen leren om bescheiden(er) te zijn.

griekse bekers1 Souvenir #10: Griekse bekers

1 Comment on Souvenir #10: Griekse bekers

  1. Sheelagh
    7 juni, 2013 at 11:57 (8 jaar ago)

    Wat cool bedacht! Had er nog nooit van gehoord…

    Beantwoorden

Geef een reactie