Wie kan er nog breien?

Vroeger op de basisschool leerde juffrouw Hannie mij haken, breien en punniken tijdens de handwerkles. Jongens en meisjes kregen dezelfde opdrachten. Zo breiden we poppetjes, haakten we pannenlapjes en punnikten we meterslange slangen. Wie leert dat tegenwoordig nu nog op school?

Het creatief bezig zijn, is altijd wel gebleven. Zo brei ik nog steeds sjaals, mutsen en omslagdoeken. Op die manier kun je iets maken wat niemand anders heeft en wat helemaal naar je eigen zin is.

Opzetten en beginnen
Wel zie ik graag snel resultaat. Na het opzetten van de steken, zo bepaal je de breedte van je breiwerk, brei ik regelmatig met een luie wijvensteek. Dit houdt in dat je in plaats van één keer omslaan, twee of meerdere keren omslaat. Op die manier krijg je meer ruimte tussen de steken en is er sneller een langer stuk. Voor een sjaal of iets dergelijks is dat helemaal geen probleem zolang de wol dik genoeg is.

wie kan er nog breien Wie kan er nog breien?

Rijmpje met breien
Wie kent het riedeltje nog? Het rijmpje geeft precies weer wat je moet doen. Het kan een soort van mantra worden, omdat je het bij elke keer kunt herhalen als je nog niet zo ervaren bent met breien: insteken, omslaan, doorhalen en af laten gaan!

Heb jij geleerd hoe je moet breien/haken/punniken? En doe je hier nog wel eens wat mee?

Geef een reactie