Tafelen + recept aspergesoep

Dat we beiden van gezellig tafelen houden, is wel duidelijk. Als er vrienden komen eten, haal ik de kookboeken uit de kast en raadpleeg ik online de Allerhande. Hieruit komt dan altijd weer een verrassende combinatie.

Laatst stond het volgende op het menu. Vooraf een groene aspergesoep met een crostini met gerookte zalm. Het hoofdgerecht kwam uit Jamie 15 minutes (dit keer wel binnen de tijd). Heerlijke goudgele gekruide kip, aardappelgratin en gesmoorde groenten.

Het hartige toetje bestond uit een Belgisch kaasplankje van de Lidl. Hier hadden ze Belgische week; allerlei lekkere dingen van onze zuiderburen. De kaasjes aten we met donkerbruin brood, walnoten en appelaardbeienjam.

tafelen + recept aspergesoepje Tafelen + recept aspergesoep

Soepje
Aangezien ik zoveel vragen kreeg naar aanleiding van m’n foto op Facebook van de soep. Hier het recept. Het is nu echt de tijd van asperges, dus wacht er niet te lang mee! Het recept is voor 4 personen en je kunt de soep al ’s middags voorbereiden.

Ingrediƫnten

 • 600 gram asperges
 • 40 gram boter
 • 1 ui
 • 1,5 eetlepel bloem
 • 1 liter groentebouillon
 • 5 eetlepels room
 • sap van 1/4 citroen
 • 4 crostini’s
 • 2 eetlepels mayonaise
 • 1 plak gerookte zalm
 • zout/peper

Bereiding
Snijd de punten van de asperges en hak de stelen in stukjes. Snijd de uit in kleine stukjes. Smelt de boter in een pan en bak de ui. Roer de bloem erdoor en laat deze roux even sudderen. Voeg geleidelijk de bouillon toe. Doe de aspergestukjes in de bak en breng het aan de kook. Draai het vuur laag, zet het deksel op de pan en laat de soep ongeveer 10 minuten zachtjes koken totdat de asperges gaar zijn.

Kook de aspergpunten in een klein pannetje met zout in ongeveer 5 minuten gaar (hangt af van de grootte van de stukjes). Giet ze af en spoel ze koud. Pureer de soep in een blender glad. Stop het weer terug in de pan en roer er citroensap en room doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Gooi de aspergepunten op 4 na door de soep en schep deze in kommen. Besmeer de crostini met mayonaise en leg er een reepje zalm en een aspergepunt op. Laat de crostini op de soep drijven.

Smullen!

Geef een reactie