Souvenir #4: Hele sterke ouzo

Na elke reis neem ik een souvenir mee. Zo verzamelde ik de laatste paar jaren al flink wat leuke spulletjes. Van drank, boekjes tot bekers en geld. Toch leuk om iets tastbaars van die reis terug te zien in je eigen vertrouwde omgeving. Elke vrijdag lees je hier het verhaal achter een souvenir.

In Griekenland vierden we vijf keer onze vakantie. Vanwege het warme weer, aardige mensen, lekkere eten en de betaalbare prijs. Typisch Grieks is wel de ouzo die ze daar drinken. Puur of met een scheut water. Dit geeft het de alcoholische anijsdrank de welbekende melkachtige kleur.

Barbayanni ouzo
Lesbos is het bekendst dankzij zijn ouzo. Hier staan meer dan twintig ouzofabrieken en wij bezochten in 2008 de fabriek van Barbayannis in Plomari. Aan de voorkant is een museum en aan de achterkant is de fabriek waar ze nog steeds ouzo maken. We kregen een rondleiding door de fabriek en proefden de verschillende soorten ouzo.

Drie flessen
Uiteraard kochten we wat flessen ouzo: de groene (42%), blauwe (46%), en Aphrodite (48%). De eerste twee flessen zijn allang op, maar van de sterkste ouzo staat nog steeds wat. Deze heeft een droge en volwassen smaak, zoals in de folder van Barbayanni staat. Als het weer het straks weer toe laat, toch maar weer eens een glaasje drinken. Door het hoge percentage alcohol is het nu nog steeds goed te drinken, zeker als mixdrank in een cocktail bijvoorbeeld!

souvenir ouzo griekenland Souvenir #4: Hele sterke ouzo

Geef een reactie