Souvenir #3: Sponzen van Kalymnos

Na elke reis neem ik een souvenir mee. Zo verzamelde ik de laatste paar jaren al flink wat leuke spulletjes. Van drank, boekjes tot bekers en geld. Toch leuk om iets tastbaars van die reis terug te zien in je eigen vertrouwde omgeving. Elke vrijdag lees je hier het verhaal achter een souvenir.

Ik vind het leuk om een voorwerp mee te nemen van een (ei)land of stad dat daar specifiek vandaan komt. Vanuit Kos voeren we in 2005 met een boos naar het kleine eiland Kalymnos. Dit eiland heet ook wel het eiland van de ‘Sfouggarades’ wat staat voor sponzenvisser.

Inkomstenbron
Rond het eiland groeien sponsdieren op de bodem van de zee. Mannen duiken naar beneden om de sponzen los te snijden. Daarna wassen en bewerken ze de sponzen. Die ze vervolgens verkopen. Dit was vroeger één van de grootste inkomsten van het eiland. Tegenwoordig verdienen ze bewoners hun geld met toerisme.

Onbewerkt vs. bewerkt
Wij kochten in de sponzenfabriek twee sponzen. Een bewerkte en een onbewerkte. De donkere spons is niet bewerkt en kun je bijvoorbeeld gebruiken om zaadjes in te laten groeien of ergens neer te zetten. De bewerkte spons behandelen ze met een chemisch goedje. Hierdoor is deze lichter en zachter dan de onbewerkte. Hierdoor kun je de spons gebruiken onder de douche.

souvenir sponzen kalymnos griekenland Souvenir #3: Sponzen van Kalymnos

Geef een reactie