DIY: kaarsen maken

Heb jij ook regelmatig kaarsen aan voor de gezelligheid en hou je restjes kaarsvet over, maar gooi je die weg? Doe dat niet, maar maak er nieuwe kaarsen van. Je hebt hier niet zoveel bijzonders voor nodig. Alleen wat tijd en geduld op een druilige zondagmiddag.

Begin allereerst met Pringles eten. Huh? hoor ik je denken, waarom? Nou daar ga je de nieuwe kaarsen in maken. Het is een perfecte mal voor nieuwe grote stompkaarsen. Verzamel een aantal Pringlesbussen, want één bus staat voor één kaars. Verder heb je het volgende nodig:

 • verschillende kleuren kaarsvet
 • Pringlesbussen
 • satéstokjes
 • mesje om een gaatje onderin de bus te maken
 • lont
 • oud steelpannetje om de was in te smelten

Voorbereidingen
Prik een gaatje onderin de Pringles (niet te groot) en haal hier de lont doorheen. Aan de buitenkant van de bus maak je aan een knoopje in de lont. Druk de deksel van de bus aan de onderkant, zodat er geen kaarsvet door heen komt. Kerf twee sleufjes aan de bovenkant van de Pringlesbus tegenover elkaar, zodat je hier het satéstokje in vast kunt zetten. Houd de bus op zijn kop en laat de lont door de bus naar beneden vallen. Knoop de lont vast aan het stokje. Herhaal dit bij elke bus, zodat alles klaar staat voor het gieten van het vloeibare kaarsvet.

Kaarsvet smelten
Sorteer de kleuren kaarsvet om een gewenste kleur kaars te maken. Zet het pannetje op een laag vuur en leg er kleine stukjes kaarsvet in. De kunst is om het langzaam te laten smelten, omdat het anders gaat spetteren. Pas op zodra dit gebeurt, want het is erg warm en kan lelijke plekken achterlaten op je huid. Laat de was wat afkoelen, want als je te hete was in de bussen giet, laat het folie aan de binnenkant los en komt dit in het kaarsvet. Giet de was voorzichtig in de bus en niet te veel tegelijk. Let op of er geen kaarsvet onderuit de bus komt. Als het gaatje voor de lont te groot is, is dit mogelijk. Je kunt uiteraard variëren in hoogte van de kaarsen door meer of minder kaarsvet in de bus te gieten.

Laat de kaarsen een tijdje afkoelen en giet er dan nog wat kaarsvet bij, omdat het bij de lont in gaat zakken als het afkoelt. Vervolgens smelt je een nieuwe kleur voor de volgende kaars en zo ga je door totdat je geen kaarsvet of bussen meer hebt. Zodra de kaarsen helemaal zijn afgekoeld, kun je de bus eraf scheuren. Dit is meestal pas na een dag. Zo hou je een nieuwe kaars over die je weer kunt aansteken.

diy kaarsen maken DIY: kaarsen maken

1 Comment on DIY: kaarsen maken

 1. Erika
  2 januari, 2015 at 18:14 (6 jaar ago)

  Nou, bedankt voor de tips! Ik ga het dit weekend proberen.. Bedankt! Groetjes Erika

  Beantwoorden

Geef een reactie